Niciodata sa nu spui ‘niciodata’, o alta reteta cu urzci

Bună ziua din nou!
Vă spuneam ieri că e ultima dată când vă vorbesc despre urzici, dar iata că nu mă rabdă inima să nu vă mai împărtăşesc încă o „descoperire”: turtiţe cu urzici.
Zilele trecute vă vorbeam despre turtiţe de cereale şi vă promiteam că am să încerc să le fac şi cu legume.
În bucătărie îmi place să mă las condusă şi de spontaneitate. Aşa descoper noi şi noi combinaţii fascinante.
Iată cum am descoperit si aceste „bunătăţi” unice pe care îmi place să le numesc:
Turtiţele cu urzici
vă spuneam că am cules multe urzici, aşa ca pentru ultima dată din anul acesta. Le-am ales de mizerii, le-am spălat bine pe toate. O parte am pus-o la uscat. (Mi-am amintit că am văzut asta la maici. Ele sunt ca albinuţele, ştiu multe lucruri minunate, am învăţat multe de la dânsele. Le sunt extrem de recunoscătoare pentru vacanţele petrecute cu ele!).
o altă parte de urzici am făcut-o mâncare de urzici cu spanac, iar o parte am lăsat-o pentru salate.
În timp ce făceam câteva turtiţe cu grâu, mi-a venit ideea să adaug şi câteva urzici tocate, să văd ce va ieşi şi aşa au ieşit nişte turtiţe grozave.
Turtiţele cu urzici – reţeta:
Am spălat 5 mâini de grâu. L-am pus în apă călduţă la îmnuiat o zi. A doua zi, am scurs apa, am clătit bine grâul, l-am pus în blender cu puţină apă şi l-am mărunţit în două-trei reprize de „blendureală”. Apoi am pus compoziţia la fiert în ceaun. Am fiert-o până s-a muiat bine. am răsturnat-o într-un castron de porţelan şi am lăsat-o lka răcit. Între timp am pregătit chimenul, de data aceasta am folosit o combinaţie nouă: chimen brun cu chimen negru (o mireasmă unică!) şi un praf de sare. Apoi am tocat urzicile (3 mâini) cu tocătorul de legume, şi le-am pus peste grâu, le-am amestecat bine. Am râşnit fulgii de ovăz şi am adăugat din făina rezultată la compoziţie. Am frământat-o bine. compoziţia trebuie să fie legată, ca să putem modela turtiţele, ştiţi ca la piftele. Aşa că am pus făina în funcţie de necesitate.
Am modelat cu mâinile ude turtiţe dreptunghiulare şi le-am pus într-o tavă presărată cu făină. Am încins cuptorul şi le-am pus la copt. Cred că le-am lăsat vreo 15-20 de minute (am plecat la calculator şi nu m-am uitat la ceas, nu prea cronometrez la cuptor…) şi apoi am verificat să văd starea lor. Erau uscate bine şi le-am întors să se usuce şi pe partea cealaltă. Le-am lăsat incă 10 minute cred şi le-am verificat din nou. Erau numai bune. Am stins focul la cuptor şi le-am lăsat încă 10 minute acolo. când le-am scos, arătau tare interesant şi îmbietor, aşa că am rupt o bucăţică şi am gustat. O bunătate! Urzicile le ţin molcuţe şi le dau un gust delicios.

2 răspunsuri

  1. Felicitari si pentru acest articol. Iti urmaresc cu interes toate articolele.
    Vreau sa-ti spun ca ieri, de Bunavestire, am fost servit cu placinta cu urzici, facuta in foietaj. Nu ma asteptam sa fie asa gustoasa. Este o minunatie!
    Am sa aflu reteta si am sa ti-o trimit.

  2. Da, abia astept!
    De asta imi plac mie atat de mult vegetalele, se pregatesc im sute de combinatii, fara sa ne faca rau. E nevoie de putine cunostinte in domeniu si muuuuuulta imaginatie si creativitate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: