La cumpărături pentru Paşte în … piaţă

Buna seara dragii mei

Îmi rup un pic de timp ca să vă împărtăşesc o durere care mi-a trasmis-o cineva în seara aceasta.
În seara aceasta pe la ora 20:30 am avut drum pe lângă piaţă şi am intrat cu gândul că poate reuşesc să iau câteva verdeţuri proaspete. N-am mai fost la ora aceasta în piaţă şi am rămas surprinsă că erau încă precupeţele la masă. Am recunoscut-o pe Tanti Gina. Am luat câteva verdeţuri şi am povestit un pic cu dânsa. Mi-a spus cu durere că faţă de anul trecut vânzările au crescut la jumătate. Nu prea mai sunt interesaţi oamenii de verdeţuri. Cumpără puţin.
I-am împărtăşit durerea şi drept urmare m-am dus acasă şi am spălat repede verdeţurile şi am început să bag la concasor, cu o mână băgam frunze de spanac cu alt măslina, şi iar cu una frunza de pătrunjel şi cu alta frunza de lobodă şi nucă. Doamne şi ce bune au fost! Mulţam Doamne!
Acesta e al doilea an în care nu mă stresez deloc cu pregătirile culinare pentru Paşte. Vom mânca normal, nimic special. Atenţia noastră se va concentra cu cea mai mare intensitate pe altceva, pe minunea care se va întâmpla atunci, când vom face trecerea de la moarte la viaţă… Mâncatul e un lucru important, dar nu singurul. Nu e drept să-mi ocupe mai tot timpul gătitul (mai ales sofisticat).
Ce vom mânca de Paşte? Multe verdeţuri şi cu ceva păpică simplu pregătită.
Ideea centrală este să adăugăm mâncării verdeţuri proaspete cât mai multe.
Până acum câteva zile, timp de ani bun, am făcut salalte. Era baza mâncării. De câteva zile am început să mâncăm frunzele verzi muşcând din ele, adică într-o mână iau frunza de spanac şi o bag în gură şi cu cealaltă iau din mâncarea de leguminoase sau seminţe sau nuci. E o diferenţă enormă. E o digestie muuuuuult mai uşoară. Uleiul pune peliculă pe tot ce atinge şi îngreuiază pătrunderea salivei şi a sucurilor în bolul alimentar.
Noi folosim mult măslinele desărate în loc de ulei de măsline. De asemenea folosim mult seminţele de dovleac şi floarea-soarelui, susanul şi avocado. Încercaţi câteva frunze de spanac proappăt de grădină cu o măslină naturală murată, e ceva inedit. N-am crezut că voi putea mânca vreodată aşa ceva. Dar mă simt excelent.
E atât de simplu. Aaaa trebuie totuşi să mă duc în piaţă, să spăl verdeţurile… Ce bine era acasă la mama. Îmi luam o bucată de mămăligă şi sare şi mergeam în grădină la roşii..acele roşii adevărate! Apoi smulgeam câţiva morcovi, îi ştergeam cu frunzele şi începeam să-i ronţăi. Doamne ce gust! Ce binecuvântare! Şi alergam toată ziua plină de bucurie…
Apoi seara rupeam frunze de ceapă şi salată verde, adăugam un ou fiert şi o bucăţică de mămăliguţă rece. Mai dădeam câteva ture în jurul casei şi adormeam buştean. Iar a doua zi pe la 8-9 mergeam la tanti Mariţa să cerem voie să mâncăm cireşe din pom. Ce viaţă!
Dar acum avem piaţa. O binecuvântare pentru orăşeni. Încă mai vin băbuţele de la ţară, deşi s-au şmecherit şi ele…
Aşadar, nu uitasţi să mergeţi la cumpărături pentru Paşti în piaţă, dar nu în hala de carne sau brânzeturi, ci la tarabe…
Cam atât pentru această seară.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: