Cum răspundem ispitirilor celui rău

Dragii mei

Astăzi la biserică am auzit pericopa evanghelică despre întreita ispitire ce a avut-o Domnul după Botezul Său:

Matei 4, 1-11:
1. Atunci Iisus a fost dus de Duhul în pustiu, ca să fie ispitit de către diavolul.
2. Şi după ce a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi, la urmă a flămânzit.
3. Şi apropiindu-se, ispititorul a zis către El: De eşti Tu Fiul lui Dumnezeu, zi ca pietrele acestea să se facă pâini.
4. Iar El, răspunzând, a zis: Scris este: „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu”.
5. Atunci diavolul L-a dus în sfânta cetate, L-a pus pe aripa templului,
6. Şi I-a zis: Dacă Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te jos, că scris este: „Îngerilor Săi va porunci pentru Tine şi Te vor ridica pe mâini, ca nu cumva să izbeşti de piatră piciorul Tău”.
7. Iisus i-a răspuns: Iarăşi este scris: „Să nu ispiteşti pe Domnul Dumnezeul tău”.
8. Din nou diavolul L-a dus pe un munte foarte înalt şi I-a arătat toate împărăţiile lumii şi slava lor.
9. Şi I-a zis Lui: Acestea toate Ţi le voi da Ţie, dacă vei cădea înaintea mea şi Te vei închina mie.
10. Atunci Iisus i-a zis: Piei, satano, căci scris este: „Domnului Dumnezeului tău să te închini şi Lui singur să-I slujeşti”.
11. Atunci L-a lăsat diavolul şi iată îngerii, venind la El, Îi slujeau.

Ce am învăţat?

Pentru a deveni stăpâni asupra sugestiilor subtile ale satanei, e nevoie de o „strategie”:
Să ne opunem sugestiilor diavolului cu Cuvântele lui Dumnezeu: replicile date de Domnul îi „închid gura” ispititorului şi acesta pleacă „cu coada între picioare”. Cuvintele di Sfânta Scriptură sunt cuvinte cu putere care împiedică sugestiile potrivnicului să devină păcat cu fapta.

Replicile nu sunt confruntări raţionale cu cel rău, confruntări în care n-avem nicio şansă să biruim, ci pierdem precum Eva odinioară, deoarece diavolul e cel mai şiret. Replicile sunt adevăruri revelate spuse de Dumnezeu. Rostirea adevărului prin cuvintele Scripturii demască neadevărul sugestiei diavoleşti şi o face inofensivă. Diavolul e tatăl minciunii şi nu se sinchiseşte să se ascundă chiar şi după frânturi răzleţe din Biblie, spunând jumătăţi de adevăr.

Sugestiile diavolului au un singur scop: să întrerupă dialogul omului cu Dumnezeu, să atenteze la demnitatea umană. Păstrarea raportării noastre la Dumnezeu necontenit ne păstrează integritatea fiinţei, căci numai în relaţie cu dumnezeu suntem ceea ce suntem. Sugestiile satanei urmăresc să ne ne sustragă de la ascultarea de Dumnezeu, aşa cum a făcut cu primul Adam. Dar Noul Adam îl biruie şi ne dă pildă cum să trăim ca fii ai lui Dumnezu după har, ce suntem.

3 răspunsuri

 1. Dar daca nu exista diavolul, raul, maleficul?! Dar daca acestea exista printr-o „lipsa”?! dar daca lipsa se numeste absenta BINELUI, a IUBIRII ?! La fel ca intunericul si lumina. Intunericul nu are existenta de sine…este doar o lipsa a luminii. Asa inteleg eu raul, diavolul maleficul…
  D-zeu nu exista…deoarece daca exista, el trebuie sa existe in afara creatiei, si atunci el este „cineva”, iar „cineva” nu poate decat sa fie finit. D-zeu este EXISTENTA, si se afla in TOT si TOATE…
  Ca sa nu mai vorbesc despre simbolurile Adam si Eva…

  1. Noi nu inventam roata acum in sec. XX. Dumnezeu exista si este personal, revelat in Vechiul Testament evreilor ca persoana si in Noul Testament tuturor crestinilor. Diavolul exista si este o entitate personala. Detalii gasim in Biblie. Nu are rost sa intram acum in detalii.
   Dumnezeu este personal, omniprezent, atotputernic, atoatecunoscator, fara inceput si fara sfarsit, pentru ca este in afara timpului creat.
   Adam si Eva nu sunt simboluri, ci realitati asa cum le descrie Biblia.
   Biblia este inspirata in cuvant si este revelata (descoperita) de Dumnezeu sfintilor scriitori.
   Va recomand sa cititi cartea Codul Bibliei. Semnatura lui Dumnezeu.
   Polemicile pe aceasta tema nu-si au rostul.
   Omul prin propriile forte ajunge doar pana la TAO. In Biblie avem revelatia lui Dumnezeu catre om. Asta este diferenta!

   1. Faptul ca nu vrei sa descoperi TU roata…si iei de bune toate etapele prin care a trecut omenirea in cautarea ADEVARULUI, te face dependenta de manipulare. Nu este o acuza…este o constatare. NUMAI ce „descoperi” TU prin fortele proprii, prin constientizare, prin traire… este adevarat in domeniul spiritual. Personificarea lui D-zeu nu poate fi sustinuta de NIMENI. Cu axiome si silogisme nu vom cunosate NICIODATA realitaea de dincolo de prejudecati, traditii, interpretari „convenabile ”
    Dar asta este parerea mea , care am CALEA mea…si cum fiecare are propria „cruce”, sa si-o care. Eu m-am hotarat …s-o CUNOSC.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: