Cum păstrăm pasta de măceșe pe iarnă

Salutare!

Una dintre bunătățile toamnei este și pasta de măceșe

 

IMG_20180924_180147.jpg

IMG_20180924_180152.jpg

IMG_20161111_111534

În Ardeal, e tradiție să faci toamna heci, hecium-pecium… din măceșe…

Din fructe bine coapte se prepară o pastă, denumita în Transilvania „hece-pece ” sau „hecium-pecium”, denumire cu origine austro-ungară.

Hecium-pecium vine de la hecserli (fonetic hecerli) = coarne, maceșe, din limba maghiară, în ungurește gemul de măceșe este „alintat” hecsempecs (fonetic hecempeci cu „i” mai putin pronunțat).

deoarece măceșele au în interior acei sâmburi cu puf, e nevoie de site fine să strecori sucul…

Am preparat și eu de câteva ori, dar e un pic migăleală…

Acum am cumpărat de gata

Am gust de măceșe…, chiar se simte un pic puful… la gâtul meu supra sensibil

Le-am turnat în caserole și le-am congelat.

IMG_20180924_180215.jpg

Vom bea zilnic un pahar de suc de măceșe:

Într-un pahar cu apă, vom adăuga 2 linguri de pastă de măceșe și o lingură/linguriță de miere…

Unele gospodine o fierb cu zahăr până se mai îngroașă puțin și o păstrează în borcane fierte în duns (în aburi)…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: