Lăsat de sec cu brioșe

Lăsatul de sec…

O expresie care ascunde multe amintiri…

Lăsatul secului eraziua în care se golea casa de mâncăruri de dulce, mâncăruri preparate cu produse animaliere…

Mâncam tot, ca să intrăm în post fără a fi ceva care să ne ispitească…

Apoi, urma spolocania…

Aceasta se făcea mai cu seamă în prima zi a Postului Mare… Se fierbeau cu leșie (apă în care a fost fiartă cenușă din sobă) vasele și tacâmurile din bucătărie, vasele de gătit… Se făcea o curățenie generală… 

Acum nu masi e nevoie de spolocanie. Detergenții actuali te spală de tot…

Să reveni9m la lăsata secului și la brioșe..

Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului…

Un post plin de bucurie în care Rânduiala Bisericii îngăduie să mâncăm sâmbăta și duminica pește…

Am dorit să le fac o surpriză fetelor și de lăsatul secului, dis-de-dimineață, le-am copt brioșe, fluturași și iepurași.

Ingrediente:

făină integrală de grâu spelta, făină de orz (10%), făină de ovăz
(10%), făină de orez (5%). zahăr alb (ca să fie dulcele ăla interzis!), iaurt, un pic de ulei de măsline și apă în completare.

Au ieșit niște brioșe grozave de s-au minunat fetele mele…

Mami ce revelație ai avut de ne-ai făcut așa bunătăți!

De obicei foloseam făină de grâu obișnuit și ca îndulcitor pastă de curmale și ieșeau foarte închise la culoare…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: