Despre Doina Blaga

Bine ai venit pe blogul îndrăznescsătrăiescsănătos!

Numele meu este Doina Blaga şi aici, îţi voi împărtăşi din gândurile şi experienţa mea._MG_3885b

Cu ani în urmă, mi-am pus o întrebare foarte importantă:

CINE SUNT EU ŞI CE MISIUNE AM PE ACEST PĂMÂNT?

Răspunsul la această întrebare a fost şi este pentru mine esenţial! Tot ce fac sau urmează să fac în această viaţă, îşi are rădăcina în acest răspuns. 

Noi, oamenii, avem obiceiul când ne întâlnim unii cu alţii să ne întrebăm: Ce faci? Ce mai faci? Cu ce te (mai) ocupi? Prea puţin auzim întrebări de genul:

Cine eşti tu? Care sunt preocupările tale, frământările tale, căutările tale?

Ni se pare că este destul să ştim, spre exemplu, că pe vecinul îl cheamă Petru şi că are un serviciu bun! Dar cine este Petru cu adevărat, prea puţin ştim!

Cine sunt eu? vă veţi întreba (?). Sunt fericita soţie a unui om minunat şi mămica a trei fetiţe şi mai minunate. Povestea vieţii mele este uimitoare şi plină de lucrarea proniatoare a lui Dumnezeu (o găseşti în cartea Mă bucur că sunt femeie) De ce vă spun că este uimitoare? Pentru că am primit un mare dar încă din primele zile de pe acest pământ: Sfântul Botez în Biserica Ortodoxă. Prin Sfântul Botez, am ieşit de sub stăpânirea Celui rău şi m-am predat lui Dumnezeu, m-am abandonat în braţele Lui. Domnul a fost Cel care m-a ajutat în cele mai grele clipe din viaţa mea. El este Farul meu călăuzitor în această lume. Domnul este viaţa şi bucuria mea!

Ce fac zi de zi? Mă bucur că trăiesc! Ce mai fac? Gătesc, scriu, predau, mă joc cu copiii, comunic cu persoanele întâlnite pe Cale și dau mărturie de lucrarea lui Dumnezeu în viața mea, în familia mea, în comunitatea în mijlocul căreia trăiesc.

Dar oare aceasta sunt eu? Identitatea mea nu este în ceea ce fac sau în cine cunosc!

Înainte de a începe sau a face ceva, este esenţial să răspund la întrebarea: Cine sunt eu? Care sunt valorile importante în care cred?

Cine sunt este o întrebare mult mai importantă decât Ce trebuie să fac.

Iată ce am descoperit:

Sunt om creat de Dumnezeu după chipul Său şi chemată la asemănarea cu El

Punând mereu această întrebare: Cine sunt eu, Doamne şi ce aştepţi Tu de la mine acum? am aflat că sunt copila lui Dumnezeu, creată după chipul Său, chemată la viaţă să-L iubesc şi să devin ca El, să mă îndumnezeiesc. Da, aţi citit bine, să mă îndumnezeiesc, să devin asemeni cu Dumnezeu, dar nu după ființă, ci după har, adică prin împărtășirea de energia Sa necreată, într-o permanentă legătură și împreună lucrare cu Dumnezeu.

Dumnezeu m-a creat după chipul Său, urmând ca semănarea cu El s-o dobândesc prin împreună lucrarea cu El. Distanţa de la chip la asemănare reprezintă Calea pe care o am de parcurs pe acest pământ până voi ajunge în împărăţia lui Dumnezeu; până voi ajunge la starea bărbatului desăvârşit, la măsura deplinătăţii lui Hristos, cum spune Sfântul Apostol Pavel. Dar împărăţia lui Dumnezeu începe acum şi aici. E deja şi nu încă! Sunt deja de acum în Împărăţie, dar nu încă pe deplin. Împărăţia lui Dumnezeu înseamnă să-l las pe Dumnezeu să împărăţească în mine, în interiorul meu, El să fie Domnul meu şi eu să-I slujesc, făcând binele. Acum, cât trăiesc pe acest pământ, mă străduiesc să-L iubesc pe Dumnezeu şi pe semeni, doresc să fiu bună, să lucrez binele, să am răbdare cu cei din jur, să ajut şi să slujesc familiei și Bisericii lui Hristos, tuturor celor din jurul meu. Exersez şi lucrez binele în fiecare zi, până mi-l impropriez, până ce acesta va deveni a doua mea natură.

Cum pot, însă, să mă îndumnezeiesc? Iată răspunsul pe care l-am primit:

“Tu să ştii şi să nu uiţi, că rugăciunea în Biserică e singura cale sigură spre scopul vieţii nostre: îndumnezeirea! Să acceptăm, cu smerenie şi cuminţenie, că suntem mici şi netrebnici, dar să nu uităm că suntem iubiţi şi slujiţi de Însuşi Dumnezeu, făcut Om, ca noi să ne facem dumnezei ca El şi în El! Să învăţăm să avem răbdare pe Cale, aşteptând venirea Domnului în acest vas de lut care suntem, cum şi când voieşte El! Noi să facem partea noastră! Tu ştii deja că nu mică este bucuria de a fi cu El în tot locul şi în toată clipa! Nu în tine se află răspunsul la întrebarea cine eşti, ci în El! Pe El să-L asculţi! Să faci cum te învaţă Măicuţa Lui, tot ce-ţi va cere şi nu vei fi dezamăgită!”[1].

 Sunt femeie!

Sunt femeie! Fii binecuvântat, Dumnezeul meu! Am descoperit acum cât de minunat este că sunt femeie şi ce mare dar mi-a făcut Dumnezeu, chemându-mă la viaţă femeie. Da! Da! Dumnezeu m-a creat femeie şi vrea să mă bucur de cele ale femeii şi să-mi împlinesc rostul şi menirea de femeie! „În urma căderii şi a păcatelor care au decurs din ea, a fi femeie era o ruşine. Femeia a trăit mii şi mii de ani doar ascunsă cu ruşine în rolurile ei de mamă, soră, soţie, fiică, iubită sau slujnică. Ea a purtat şi, din păcate încă mai poartă, pe umerii ei fragili şi delicaţi, povara ruşinii şi vinovăţiei de a fi ceea ce Dumnezeu a făcut-o: femeie! Dar iată că, la plinirea vremii, Tatăl Cel Ceresc L-a trimis pe Fiul Său Dumnezeu să Se facă om în pântecul Maicii Domnului feciorelnic, curăţit de toată întinarea istoriei cu puterea Duhului Sfânt. Şi S-a născut şi a fost alăptat şi crescut şi la prima arătare a Slavei Lui, la nunta din Cana, înainte de minunea prefacerii apei în vin, a arătat lumii cine este mama Lui cea dumnezeieşte iubită de El: femeia! Acum, femeia creştină, când are urechi de auzit, ştie darul şi se bucură de el!” [2].

Nu am putut alege ce să mă nasc (bărbat sau femeie), dar pot alege cine să devin. Adică pot alege să-mi accept chemarea şi să devin ceea ce m-a gândit Dumnezeu să fiu, aşa cum frumos spunea maica mea Siluana unui tânăr: “Tu eşti cel care nu ştii cine eşti. Tu eşti cel care trebuie să aleagă cine va deveni”.

Femeia este viaţă, delicateţe şi blândeţe, multă discreţie şi smerenie. Femeia este o taină! Iată cât de minunat afirmă măicuţa Siluana despre aceasta: „Taina Fiului lui Dumnezeu întrupat cuprinde şi taina Maicii Sale, taina femeii, taina ta, copil iubit. Tu, acum, cu ocrotirea Sfintei Fecioare, poţi să ieşi din robia blestemului de a fi roaba bărbatului ca să devii roaba lui Dumnezeu, adică roaba Iubirii şi a slujirii din iubire. Despre asta s-a vorbit şi se vorbeşte puţin în afara rugăciunii Bisericii şi iconografie, pentru că ea (taina aceasta) poate fi cunoscută doar prin participare (împărtăşire) în tăcere”.[3]

 

Sunt soţie

Sunt fericita soţie a unui om minunat! Domnul mi-a făcut o mare bucurie dăruindu-mi-l pe soţul meu spre a fi împreună călător pe Calea ce duce la Cer, în Împărăţia lui Dumnezeu. Conştientizez pe zi ce trece ce mare dar este să-l am pe soţul meu, bucuria mea! Mă străduiesc să-i fiu bucurie şi sprijin!

Cum l-am cunoscut pe soţul meu? E o poveste tare frumoasă! Cum l-am găsit pe acest om minunat? El m-a găsit pe mine! Eu căutam şi-mi doream feţi frumoşi cu stea în frunte şi pe cai albi, care m-au rănit mult, unii chiar cu impertinenţă, dar el, mirele meu, stătea acolo cuminte.

Într-o zi, într-o binecuvântată şi minunată zi, m-a găsit şi mi s-a făcut cunoscut şi mi-a cerut să-i fiu soţie! Din prima zi mi-a cerut asta şi eu am acceptat! Ne-am aşezat dintru început sub Acoperemântul Maicii Domnului şi am pornit. De atunci, parcurgem împreună Drumul spre Doamne (spre Hristos) şi-mpreună cu Doamne (cu Hristos). Domnul este Cel care ne ţine în bucurie şi ne călăuzeşte spre Cer!

 Sunt mămică!

Am acceptat să mă căsătoresc, răspunzând la dragostea unui om minunat, soţul meu. Am acceptat ca dragostea noastră să dea roade, să nasc copiii dăruiţi de Dumnezeu. Este un dar nepreţuit faptul că Domnul m-a învrednicit să port în burtică viaţa, să nasc trei copii minunaţi! Aceşti copii ai mei sunt copiii lui Dumnezeu încredințați mie ca să-i ajut să crească întru asemănarea cu Creatorul lor.

Am citit undeva că Dumnezeu nu putea să fie fizic cu fiecare copil al Său şi de aceea a creat mamele. Ce minunat este ca eu să iî ajut pe aceşti omuleţi să crească! Îi ajut să mănânce singuri, să meargă singuri, să se îmbrace, să fugă la Sf. Împărtăşanie, să-I cânte Domnului cu bucuria de a fi, mulţumindu-I.

Ce poate fi mai minunat?

Cu fiecare copil pe care l-am născut, m-am născut tot mai adevărat ca mămică. În fiecare zi, devin, alături de copilaşii mei, în focul dragostei şi al răbdării, tot mai mămică!

Mulţumesc, Doamne!

Încă pe când se aflau în burtică, am mers cu copiii la Biserică şi i-am răsfăţat cu Doamne Doamne (oferindu-le cât mai des posibilitatea să se hrănească cu Domnul prin Sfânta Împărtăşanie), le-am citit şi le-am cântat Viaţa şi Bucuria. Acum îmi creşte inima când îmi văd fetiţele cum se înghesuie la Sfânta Împărtăşanie zicând una către alta : Eu prima! Eu prima!

În calitate de mămică, am o mare misiune: să-mi cresc şi să-mi pregătesc copiii pentru viaţă şi pentru Cer. E misiunea cea mai grea de pe acest pământ, dar şi cea mai minunată! Dacă, totuşi, Domnul mi-a încredinţat-o şi mie, cred că a ştiut El ceva!

Acum cred şi mărturisesc că toate le pot în Hristos, Cel ce mă întăreşte!

(Fragment din ediția I a cărții Îndrăznesc să trăiesc sănătos)

         

  Sunt mărturisitoare a bucuriei lui Hristos

Cititorule drag, m-aș bucura să-ți cunosc povestea și dorul tău de Cer. Sunt deschisă spre a primi darul experienței tale! Iar dacă te afli la începutul vieții duhovnicești și ceea ce ai citit ți-a mișcat sufletul spre Doamne și ți-a făcut poftă de viața cea împreună cu El și nu știi de unde să începi și crezi că puțina mea experiență ți-ar fi de folos, nu ezita să mă contactezi. Scrie-mi (doinablaga @ gmail. com)  și povestește-mi despre tine.

Împreună suntem mai puternici!

Fii binecuvântat și îți mulțumesc că mi-ai vizitat blogul.

Te mai aștept. Cu darul lui Dumnezeu, scriu adesea aici, împărtășind bucuria primită de la Doamne.

(fragment adăugat astăzi, 10 august 2016)


[1]Monahia Siluana Vlad,  http://www.sfintiiarhangheli.ro/node/700

8 răspunsuri

 1. Unde as putea cumpara cartea Indraznesc sa traiesc sanatos?

  1. Va multumesc pentru interes!
   Vorbim pe e-mail: doinablaga @gmail. com

 2. La multi si binecuvantati ani!Va doresc sanatate, bucurie si mantuire.

  1. Multumesc, Nicoleta mea! Sa-ti daruiasca si tie Doamne harul Sau bogat si bucuria Sa.

 3. Daniela Constantinescu | Răspunde

  Buna ziua stimata doamna!
  Intamplator sau nu, am apasat un buton si iata sunt in fata universului minunat pe care il infatisati cu atata splendoare, gigasie, maretie, sinceritate si cuvintele frumoase pot continua…
  In concluzie, sa nu ma lungesc prea mult. cum pot fi procurate cartile dvs?
  Astept raspuns cu interes. Va multumesc si ma bucur ca mai exista astfel de romani!

  1. Buna ziua, doamna Daniela! Nimic nu e intamplator, imi spunea indrumatorul meu spiritual cand eram in liceu!
   A fost un timp cand ma tot intrebam cum vine asta…
   Mai tarziu, am inteles ce inseamna nimic nu e intamplator..
   Totul e proniator, adica totul se intampla pentru binele nostru, pentru cresterea noastra spre scopul final pentru care am fost creati: asemnarea cu Dumnezeu dupa har.

   Astfel, pe Calea spre asemanre, intalnim oameni, carti, lucruri… si toate au rostul lor, dar de multe ori nu le putem intelege si folosi…, nu le putem vedea sau simti.

   Ei, pentru aceasta am scris si scriu, ca sa fac si celor dragi ai mei pofta, celor care nu stiu, nu pot, nu vor sa guste si sa vada ce bine e sa traiesti viata ca binecuvanatare si nu ca blestem.

   Vorbim pe e-mail doinablaga @gmail. com

 4. Cum pot comanda cărțile dumneavoastră?

  1. Va rog sa-mi scrieti pe e-mail doinablaga @ gmail.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: