Organizarea bucătăriei

ORGANIZAREA BUCĂTĂRIEI

DSC_0155 preparand salata.jpg

           De când am început să mă preocup de alimentaţia sănătoasă, am învăţat cât de mult se uşurează munca, dacă îmi organizez spaţiul şi timpul. Mi-am gândit mobilierul de bucătărie să fie practic, să pot uşor accesa obiectele cu care lucrez. Am multe rafturi aşezate la îndemână şi am pus în caserole potrivite alimentele neperisabile, fiecare aliment în caserola lui: seminţe susan, seminţe de floarea soarelui, nuci, alune de pădure, seminţe de in, curmale, merişor, stafide. Într-o caserolă mai plată şi mai largă pun pungile cu fulgii de cereal; ei nu trebuie păstraţi  închis ermetic. Am aşezat toate aceste caserole pe rafturi, înşirate, pentru a putea fi uşor de accesat şi, totodată, să strige la noi pentru a le mânca. Imaginaţi-vă o farmacie de pe vremuri, cu acele borcane sau cutii mari, frumos inscripţionate, care zâmbesc la tine. Când deschid dulapul şi vreau să iau o farfurie sau orice alt obiet din dulap, ochii îmi sar ba pe semiţele de floarea soarelui, ba pe fulgii de porumb, ba pe o bobiţă de merişor rozaliu, dulce acrişor, mniamni, mniamni! Numai ce şi aud în spate pe vrăbiuţe (omuleţii mei!): şi eu vreau!, şi eu vreau!

Mi-am organizat şi frigiderul. Şi acesta e plin de caserole în care aşez legumele, fructele şi citricele. Mâncarea gătită o păstrez în oale bine închise. În borcănele zâmbeşte sucul de fructe de pădure, depinde care e la rând: ori de coacăze, ori de cătină, ori de măceşe. Pe raftul de pe uşă sunt cremele . sprayul cu aloe, sticluţa de bitter, tinctura de propolis. Tot pe uşa frigiderului, jos de tot, aşez cana de 2 litri cu lapte de soia, care e mereu plină, nu ne lipseşte în nici o zi. Îl folosesc la multe preparate. 

Am o boală: nu pot vedea frigiderul gol! Mă străduiesc să asigur zilnic o hrană sănătoasă şi curată. Îmi planific duminică seara săptămâna. Mă întreb: Ce gătesc? Ce am de cumpărat? Asigur din timp mâncarea. Seara pregătesc ce mâncăm dimineaţa şi apoi în cursul zilei următoare gătesc pentru amiază şi seară. Sunt mâncăruri care se pot mânca şi de două – trei ori la rând, cum este năutul sau soia, dar nişte legume fierte, spre exemplu, îşi pierd din valoare, fiind păstrate la frigider mai mult timp. Oricum, în afară de năut şi soia, toate celelalte alimente se prepară repede. Spre exemplu lintea fierbe în 10-15 minute, la fel şi mazărea galbenă; nu mai vorbesc de cartofi! Cât pregătesc salata, ele sunt gata de fiert. Într-o jumătate de oră, am şi pregătit un prânz proaspăt, sănătos, delicios şi … aspectuos, de-a dreptul îmbietor! Imaginaţi-vă o mâncare de mazăre galbenă, amestecată cu ceapă roşie crudă, tăiată mărunt, şi o salată de verdeţuri cu lămâie, ulei de măsline şi … privitorul  flămând!!!

5 răspunsuri

  1. Draga mea,ar fi minunat si inbietor sa faci fotografii si unor feluri de mancare sanatoase,ca sa le vedem si noi.Stii cat de mult conteaza prezentarea vizuala a mancarii sanatoase… 🙂

  2. Balla Georgeta | Răspunde

    Toata admiratia si pretuirea mea !

  3. Minunat!!!

Lasă un comentariu